Wil je graag duurzaamheid in en om je huis toepassen? Dan is je tuin een goede plek om te beginnen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, waardoor iedereen aan de slag kan gaan met duurzaamheid in de tuin. In dit artikel lichten we enkele van deze manieren toe, zodat jij direct aan de slag kunt!

Waarom je een duurzame tuin moet hebben

Als je tuin duurzaam is ingericht, draag je bij aan een beter klimaat. Dit komt omdat er in een duurzame tuin minder CO₂ uitgestoten wordt. Bovendien zorgt het ervoor dat er minder water en chemicaliën nodig zijn om de tuin te onderhouden. Hierdoor is het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Wist je trouwens dat een groene tuin ook gezond is? Het verlaagt namelijk de temperatuur in huis en zorgt voor meer rust en ontspanning. Kortom, er zijn heel veel redenen om je tuin duurzaam te maken.

Kies voor vochtvasthoudende beplanting

Een duurzame tuin is eenvoudig te realiseren door bijvoorbeeld beplanting te kiezen die weinig water nodig heeft. Dit kan je doen door mediterrane of vetplanten in je tuin te plaatsen. Deze plantengroep is gewend aan drogere en warmer klimaten en hoeft dus minder water te hebben. Vetplanten zijn overigens ook nog eens heel sterk, waardoor ze weinig tot geen onderhoud nodig hebben. Ook succulenten zijn een goede optie voor een duurzame tuin. Deze plantengroep kan namelijk veel water vasthouden in hun bladeren, stengels of wortels, waardoor ze minder vaak water nodig hebben. Kies bij voorkeur voor vetplanten die winterhard zijn, zodat je ze niet binnen hoeft te zetten wanneer het buiten kouder wordt.

Gebruik geen chemicaliën

Daarnaast is het belangrijk om in je tuin zo min mogelijk chemicaliën te gebruiken. Dit kan je doen door bepaalde planten in je tuin te plaatsen die ongedierte afschrikken of vernietigen. Een voorbeeld hiervan is lavendel, waarvan de geur motten en andere insecten afstoot. Ook salie en tijm zijn goede opties om ongedierte tegen te gaan. Deze planten houden namelijk nematoden vast. Dit zijn kleine wormen die schadelijk zijn voor ongedierte zoals mieren en slakken. Bovendien verminderen deze planten ook geurtjes in je tuin, waardoor je minder vaak chemische luchtverfrissers nodig hebt.

Al met al zijn er dus heel veel manieren waarop je je tuin duurzaam kunt maken. Hierdoor is er voor iedereen wel een manier om te beginnen met duurzaamheid in de tuin. Wanneer je deze tips toepast, draag je direct bij aan een beter klimaat en bespaar je ook nog eens op de kosten voor het onderhoud van je tuin! Ga hier dus zeker mee aan de slag

Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.