Steeds meer huishoudens hebben aandacht voor duurzaamheid. We realiseren ons dat er iets moet gebeuren om de klimaatveranderingen te remmen. Witgoedapparaten zijn dan een onderwerp waar je zeker iets mee kunt doen. Gebruik onderstaande aandachtspunten en tips als je zoveel mogelijk wilt letten op duurzaamheid.

Duurzaamheid doortrekt leven van elke dag

Als het gaat om de witgoedapparaten maakt het veel verschil welke je koopt en wanneer je een nieuwe machine aanschaft. Toch zijn er ook nog veel andere zaken die je aandacht vragen als we het hebben over dit thema. Probeer allereerst zoveel mogelijk de fiets of de benenwagen te gebruiken. Laat de auto zoveel als mogelijk staan.

Groen energielabel

Heb je nieuwe witgoed apparaten nodig, kies dan voor die modellen die voorzien zijn van een groen energielabel. Kijk je rond in een winkel, dan zie je al snel dat heel wat koelkasten, vaatwassers, drogers en wasmachines een A of B label hebben. Kies jij bij je nieuwe apparaat voor energielabel A, dan ben je duurzaam bezig. Je draagt je steentje bij aan een betere wereld. Daarnaast help je jezelf om te besparen. Je zult met een energielabel A absoluut minder energiekosten hebben dan bij een ander label. Natuurlijk is dit verschil het grootst als je voor deze tijd een apparaat gebruikte met een grijs energielabel. Wil je precies weten hoeveel energie je apparaat gebruikt per beurt, kijk dan eens in de omschrijving van het product. Vaak is deze informatie daar terug te vinden. Op die manier kun je de verschillende modellen nog beter met elkaar vergelijken.

Laat je witgoed apparaat repareren

Een reparatie is in veel gevallen een stuk duurzamer dan de aanschaf van een nieuw witgoed apparaat. Vaak zijn we gewend om meteen op zoek te gaan naar een vervangende wasmachine of vaatwasser als zijn voorloper defect is. Het is natuurlijk maar de vraag of dat de beste en de meest duurzame optie is. Heel vaak is een reparatie voldoende om het probleem op te lossen. Misschien hapert het apparaat omdat er een thermostaat kapot is. Zo’n onderdeel is zeer eenvoudig te vervangen. Of een vervanging van een bepaalde ring zorgt ervoor dat je apparaat het weer doen.

Wek zelf energie op met zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen aan laten leggen? Zo niet, dan is dat een zeer goede stap wanneer je duurzamer wilt leven. Je wekt in dat geval namelijk je eigen stroom op voor het gebruik van je witgoed apparaten. Je bent dan niet langer afhankelijk van de grijze stroom van het stroomnet. Ook qua kosten is het absoluut een aanrader om je eigen stroom op te wekken door middel van zonnepanelen op je dak.

Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.