Om een ​​aangenaam en gezond binnenklimaat te creëren, moeten we onze huizen beschermen tegen de schadelijke effecten van de Uv-stralen van de zon. Dit kunnen we op meerdere manieren doen. Hoe kunnen we onze huizen het beste beschermen tegen schadelijke blootstelling aan de zon zonder al te veel natuurlijk zonlicht en warmte op te offeren?

Uv- stralen vooral slecht voor onze huid

De ultraviolette stralen van de zon zijn niet alleen schadelijk voor ons interieur, maar vooral voor onze gezondheid. Deze Uv-stralen helpen ons vitamine D onder de huid aan te maken, maar ze zijn ook een belangrijke oorzaak van huidkanker. Als we buiten gaan, denken de meesten van ons eraan om zich te beschermen met zonnebrandcrème. Maar weinig mensen passen het binnenshuis toe, end aar is het ook nodig.

Hoge binnentemperatuur

Wanneer de zon vrij spel krijgt, zorgt die al vlug voor hoge, en vaak onhoudbare binnentemperaturen. In de winter is dat geen probleem, integendeel. Dan zorgt de zon voor een lager energieverbruik. Om het binnen aangenamer te maken nemen we best maatregelen om vooral de schadelijke Uv- stralen buiten en de temperatuur aangenaam te houden.

Glas en zonnewering

Zonnewerend glas met een hoge thermische isolatiewaarde of het plaatsen van zonnewering is het eerste waar we aan denken om de schadelijke zonnestralen buiten te houden. Zonnewerende beglazing heeft nu meer en meer een zonnewerend controlesysteem dat, samen met een hoge isolatieprestatie, een optimaal wooncomfort garandeert.

Een zonnetent op het terras

Is je woning uitgerust met grote ramen en een zonneterras? Dan krijg je naast veel daglicht uiteraard ook veel uv-stralen binnen. Dan is het plaatsen van zonnewering een goed idee. Met een zonnetent heb je de warmte binnen onder controle en tegelijkertijd uw meubilair (en uw huisgenoten!) tegen uv-stralen beschermen. Geef de voorkeur aan mechanische zonnetenten met een gebruiksvriendelijk domotica-systeem. Een uiteraard is zo’n zonnewering stevig en zeker waterdicht.

Slimme rolluiken

Slimme rolluiken zijn een andere manier om Uv-stralen te blokkeren. Met deze slimme jaloezieën kun je de jaloezieën op elk moment van de dag zo instellen dat ze schadelijke zonnestralen blokkeren.

Gebruik raamschermen

Raamschermen zijn er in diverse materialen, gaande van geweven houttinten, tot cellulaire- en Romeinse tinten. Sommige raamschermen houden tot 99 procent van alle Uv-stralen tegen.

Zonnewerende raamfolies

Voor raamfolies wordt vaak doorschijnende vinyl- of polyesterstroken gebruikt die tegen het vensterglas worden gekleefd. Ze houden 99 procent van de uv-straling tegen. Deze folies zijn wel krasgevoelig, zodat mogelijk moeten worden vervangen.

Getinte ramen

Een andere en permanente oplossing om de Uv- stralen van de zon buiten te houden is het plaatsen van getinte ramen. Getinte ramen isoleren ook uitstekend. In de winter blijft het binnen warmer en in de zomer koeler.

Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.