Elke dag maken we keuzes in ons leven die van invloed zijn op het milieu, het klimaat en meer. Van wat we eten tot hoeveel kinderen we besluiten te krijgen, er is veel dat we kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Denk twee keer na voordat je gaat winkelen

“Reduce, Reuse, Recycle” voelt misschien retro aan, maar het is vandaag de dag net zo belangrijk als toen de uitdrukking voor het eerst werd bedacht. Elk product dat we kopen heeft een ecologische voetafdruk, van de materialen die zijn gebruikt om het te maken tot de vervuiling die tijdens de productie wordt uitgestoten tot de verpakking die op stortplaatsen belandt. Vraag jezelf dus voordat je iets koopt af of je het echt nodig hebt. Als je iets nodig hebt, overweeg dan om tweedehands te kopen in plaats van nieuw, en let op minimale verpakking en verzending.

Ga #PlasticFree

Tegenwoordig zijn er miljarden kilogram plastic te vinden onze oceanen. Elk jaar worden duizenden zeevogels, zeeschildpadden, zeehonden en andere zeezoogdieren gedood nadat ze plastic hebben ingeslikt of erin verstrikt zijn geraakt. Je kunt in een paar eenvoudige stappen beginnen met het verminderen van je plastic afval: gebruik herbruikbare tassen wanneer je winkelt en vermijd waar mogelijk producten gemaakt van of verpakt in plastic.

Wees waterwijs

Vermijd flessenwater. Flessenwaterbedrijven proberen kraanwater een slechte naam te geven, ook al is het water uit je kraan praktisch gratis en veel stadswater heeft kwaliteitstests en smaaktests gewonnen ten opzichte van merkwater. En de winning van water en de productie van al die plastic flessen is notoir schadelijk voor gemeenschappen en dieren in het wild.

Rij minder, rij groen

Door je rijgewoontes te veranderen, kun je je ecologische voetafdruk drastisch verkleinen. Loop, fiets, carpool of maak zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Combineer boodschappen om minder ritten te maken. Doe mee aan of start autovrije dagen in je gemeente. Het is ook belangrijk om je auto goed te onderhouden door regelmatig af te stellen en banden op te pompen. Een onderhoud kan je brandstofverbruik met 4 tot 40 procent verlagen.

Maak je woning groener

Net zoals het onderhoud van je auto je brandstofverbruik verbetert, verbetert het onderhoud van je huis je energie-efficiëntie. Zorg ervoor dat je huis voldoende is geïsoleerd en dat het energiebesparende ramen heeft. Gebruik een programmeerbare thermostaat voor efficiëntere verwarming en koeling – en natuurlijk energiebesparende gloeilampen voor efficiëntere verlichting.

Kies voor een kleiner gezin

Met meer dan 7,5 miljard mensen in de wereld, en een groeiende populatie, dwingt onze vraag naar voedsel, water, land en fossiele brandstoffen andere soorten met uitsterven. We kunnen een ecologisch duurzame bevolking bereiken door overbevolking en armoede te verminderen.

Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.