Vuile zonnepanelen kunnen leiden tot wel 25% opbrengstverlies. Veel installateurs verkopen de panelen als zelfreinigend en vertellen je dat deze schoon blijven door regenwater. Onzin, een stilstaande auto wordt ook gewoon vies en wordt niet vanzelf weer schoon na een regenbui. Het is daarom dus nodig om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Hoevaak je dit moet doen is uiteraard afhankelijk van jouw dakpositie. Wanneer je dak vlakbij een boom staat is de kans op vogelpoep, blaadjes en ander natuurlijk vuil een stuk groter.

Zonnepanelen kunnen het beste schoon worden gemaakt in de maanden maart en april. 75% van je jaaropbrengst ga je halen gedurende de lente en zomermaanden dus voorafgaand aan deze periode wil je starten met zo schoon mogelijke panelen. Grote vlekken zoals modder of vogelpoep kun je het beste zoveel mogelijk direct verwijderen. Deze worden namelijk gezien als schaduw en daardoor beinvloed het je zonnerendement. Verder zul je vaak de meeste vuilophoping zien aan de onderkant van je paneel. Door de dakhelling spoelt het regenwater met het vuil naar beneden en dit kan zorgen voor vlekken en viezigheid aan de onderzijde van je paneel. Je zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere zones en vuilophoping kan ervoor zorgen dat de onderste zones niet meer optimaal werken.

Het reinigen van je zonnepanelen kun je het beste niet doen op zonnige dagen. Door de zon drogen je panelen simpelweg te snel waardoor er strepen en kalkresten van je kraanwater kunnen achterblijven. Gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen of schuursponsjes voor het schoonmaken van je zonnepanelen. De oppervlaktelaag kan hiermee worden aangetast waardoor er een doffe waas ontstaat over het glas. Huishoudmiddeltjes zoals azijn of autoshampoo worden ook daarom ook sterk afgeraden. Gebruik bij voorkeur osmosewater of demiwater. Dit is puur water zonder kalk of andere mineralen en heeft als voordeel dat de waterdruppels niet aan het paneel blijven kleven.

Zonnepanelen zijn vaak niet eenvoudig te bereiken op je dak maar om er toch goed bij te kunnen kan je het beste een uitschuifbare wisser (telescoop) gebruiken in combinatie met een tuinslang. Er zijn ook telescoopwissers te koop waar je de tuinslag direct op kan aansluiten. Gebruik niet je karcher hogedrukspuit, de kracht van het water is veels te hoog voor je panelen.

Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.