Elektrische auto’s worden elk jaar populairder bij Nederlanders. Er zijn steeds meer modellen van verschillende fabrikanten te koop met een elektrische aandrijflijn en de actieradius is de laatstse jaren sterk verbeterd. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer oplaadpunten te vinden in steden en langs de snelwegen waardoor je nooit meer onderweg met een lege accu hoeft te zitten. Toch laden veel mensen liever hun auto thuis op omdat dit nog altijd aanzienlijk scheelt in de kosten. Afhankelijk van de oplaadlocatie en -aanbieder kost openbaar je auto opladen tussen €0,30 en €0,60 per kWh. Thuis opladen kost je simpelweg het tarief van je energieleverancier wat vandaag de dag gemiddeld maar €0,22 per kWh is. Het wordt natuurlijk pas echt interresant wanneer we de auto kunnen opladen met zonnestroom en daarover vertellen we je in deze blog meer!

Wanneer je een elektriche auto koopt dan neem je er meestal ook gelijk een laadpaal bij om de batterij thuis mee op te laden. De accuu opladen van een moderne elektrische auto zal vrij lang duren via het ‘normaal’ 1-fase stopcontact en daarom is een 3-fasen aansluiting altijd aan te raden als de woning hiervoor geschikt is. Zodra je de auto aansluit aan de laadpaal begint de batterij te laden met het hoogst beschikbare vermogen en hierbij wordt niet gekeken waar de stroom vandaan komt. Het kan dus zijn dat je auto stroom van het elektriciteitsnet gebruikt in plaats van je zonnepanelen. Of wat nog nog veel vaker zal voorkomen, een combinatie van beide tijdens een 6 uur durende oplaadbeurt. In 2020 mag je nog 100% salderen waardoor het netto niet zoveel uitmaakt of je zonnestroom naar de auto gaat of wordt teruggeleverd aan het net. Echter, met de afbouw van de salderingsregeling in 2023 wil je zoveel mogeijk gebruik maken van je eigen opgewekte zonnestroom omdat je niet meer alle teruggeleverde stroom vergoed krijgt van je energieleverancier.

Voor het opladen van je auto wil je dus vanaf 2023 prioriteit geven aan je eigen zonnestroom tijdens een oplaadbeurt. Overigens zijn er natuurlijk nog veel meer apparaten in huis waarvoor je liever je eigen opgewekte stroom wil gebruiken gedurende de dag. Om dit te bereiken is het mogelijk om een extra apparaat te installeren in je meterkast welke op een slimme manier onderscheid kan maken tussen je zonnestroom en de reguliere netstroom. Deze inteligente manier van stroommanagement in je huis zal er simpelweg voor zorgen dat er op zonnige dagen, waarop veel eigen stroom wordt opgewekt, deze stroom ook daadwerkelijk terecht komt bij je huishoudelijke apparaten en dus ook je laadpaal. Op deze manier benut je ook na 2023 optimaal je zonnepanelen en rijd je zo voordelig mogelijk in je elektrische auto.

Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.