De spaarrentes staan historisch laag en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen. Zonnepanelen hebben zich bewezen als een duurzame en betrouwbare investering en wij leggen je graag uit hoe en wat.

Sparen loont met een gemiddelde spaarrente van zo’n 0,1% al een tijdje niet meer. Sterker nog, huishoudens met een goede spaarpot betalen jaarlijks meer aan vermogensbelasting dan dat ze ontvangen aan spaarrente. Het is dan ook niet zo gek dat veel Nederlanders op zoek gaan naar investerings- of beleggings alternatieven voor hun spaargeld. Als deze investering zowel rendabel als goed voor het milieu is, dan is dit natuurlijk een directe win-win situatie.

Op dit moment, met de huidige BTW en salderingsregeling, is de terugverdientijd voor zonnepanelen gemiddeld 7 jaar. Om precies te zijn, stel je investeert in een set van 10 zonnepanelen, dan is in 2020 je terugverdientijd 8 jaar en 2 maanden. Vanaf 2023 zal dit oplopen tot 8 jaar en 2 maanden. Afjankelijk van het type en de kwaliteit kunnen zonnepanelen tot 35 jaar mee maar de meeste investeringsberekeningen worden gemaakt op basis van 25 jaar. Dit betekent dus dat je 18 van de 25 jaar profiteert van pure winst door jouw zelf opgewekte zonnestroom.

De nieuwe salderingregeling heeft dus zeker invloed op de terugverdien berekening maar nog altijd is het een rendabele en stabiele investering die zichzelf relatief snel terug verdiend. Stel je zou hetzelfde geld willen verdienen op een spaarrekening, dan zou je 25 jaar lang een rente moeten ontvangen van 3,5% en dat is in de huidige economische situatie niet snel meer denkbaar.

Dit vind je misschien ook leuk

Comments are closed.