Type Panelen

Meer dan 95 procent van de zonnepanelen in Nederland zijn van het type monokristallijn silicium (zwarte panelen) of polykristallijn silicium (blauwe panelen). Over het algemeen zijn er zijn iets meer zwarte dan blauwe panelen maar de opbrengst is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden maar blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Het overige deel zijn dunne-film-panelen welke als voordeel hebben dat ze flexibel zijn en makkelijk te integreren in een dak, muur of ander object. Per vierkante meter zijn deze type panelen wat goedkoper maar deopbrengst is nog aanzienlijk lager dan de andere technieken.

Rendement Per Paneel

Het zal je niet verbazen dat het rendement van een zonnepaneel over de laatste jaren sterk verbeterd is. Een enkel zonnepaneel kan tegenwoordig ongeveer 300 Wattpiek leveren wat jaarlijks 255 kWh stroom opbrengt. Om je een idee te geven, een gemiddelde koelvriescombinatie verbruikt zo’n 200 kWh wat betekent dat je theoretisch met 1 paneel al voldoende hebt voor 12 maanden koude drankjes. 

Het rendement van een zonnepaneel wordt dus uitgedrukt in Wattpiek(Wp). Deze meeteenheid wordt gehanteerd om het vermogen van zonnepanelen aan te geven en is gebonden aan internationale standaarden zodat panelen eenvoudig vergeleken kunnen worden. Hoeveel Killowatuur(kWh) dit exact oplevert is weer afhankelijk van de lokale omstandigheden maar over het algemeen levert 1 Wp een opbrengst van 0,85 kWh per jaar. 

Een gezin met 2 kinderen verbruikt jaarlijks gemiddeld 4500 kWh energie. indien je dit volledig met zonnepanelen zou willen opwekken dan heb je nodig: 4500 Kwh / 0,85 = 5300 Wp.

Indien je kiest voor panelen met een rendement van 300 Wattpiek, dan heb je in totaal nodig: 5300 Wp / 300 Wp = 18 zonnepanelen  

Salderen In 2020

Zonnepanelen produceren op zonnige dagen meer stroom dan dat je zelf op dat moment zult gebruiken. Deze overtollige stroom wordt teruggeleverd aan het het elektriciteitsnet en jouw energiebedrijf verrekent deze levering vervolgens met de stroom die jij afneemt. Dit principe heet salderen en het energiebedrijf betaalt daarvoor dezelfde prijs als jij betaalt voor jouw stroom inclusief alle belastingen (gemiddeld 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020). De huidige salderingsregel heeft wel een maximum: als je jaarlijks meer stroom aan het net levert dan je afneemt, krijg je een lagere vergoeding voor de stroom die je produceert. Het is daarom altijd gunstig om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Wanneer je dit jaar nog zonnepanelen koopt, profiteer je nog 2 jaar van 100 procent salderen. De regering is van plan vanaf 2023 de salderingsregel aan te passen en wat dat betekent lees je hieronder.

Salderen Vanaf 2023

Ondanks dat de regeringsplannen nog niet definitief zijn zal de wzije van salderen vanaf 2023 hoogswaarschijnlijk veranderen. Vanaf dat jaar, zal de de salderingsregeling stap voor stap worden afgebouwd wat betekent dat je elk jaar minder terug krijgt en de terugverdientijd van je investering langer wordt. in 2023 mag je maximaal 91% salderen en dit wordt elk jaar een stukje minder tot uiteindelijk 0% in 2031. Stroom die je boven het maximale percentage terug levert aan het net wordt dan extra belast. Deze versobering van de regeling betekent echtet niet dat zonnepanelen een slechte investering worden. Indien je besluit 10 zonnepanelen op je dak te plaatsen dan zul je vanaf 2023 deze investering in iets meer da 8 jaar hebben terugverdiend.

Prijsontwikkeling Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn over de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Er zijn steeds meer aanbieders van goede kwaliteit zonnepanelen wat zorgt voor veel concurrentie en dus een steeds betere prijs per paneel. De ontwikkeling van de laatste 12 jaar zie je in deze grafiek. Stel je iinvesteert in 10 zonnepanalen welke 3000 wattpiek kunnen opbrengen, dan zullen de gemiddelde kosten €4700,-  zijn in 2020.  

Richting & Hellingshoek

Een optimaal gepositioneerd zonnepaneel krijgt ongeveer 1.675 zonuren per jaar en kan daarmee jaarlijks 0,85 kWh per wattpiek produceren. Uiteraard is niet elke dakhelling precies 45° en volledig gericht op het zuiden maar dit hoeft zeker geen probleem te zijn. In deze tabel vind je de opbrengstwaarden uitgedruk in procenten waarbij 100% optimaal is. 

Opbrengst Per Maand

De opbrengst van een zonnepaneel verschilt sterk door het jaar heen. De stralingsintensiteit van de zon is niet elke maand gelijk doordat de stand van de zon per seizoen veranderd. De zonnestraling is in de zomer steker dan in de winter waardoor ook de opbrengst in de zomermaanden hoger is. Daarnaast zijn er simpelweg meer zonuren in de zomer wat betekent dat je in de maanden mei, juni, juli en augustus 50% van de totale jaaropbrengst zal realiseren. Deze grafiek toont hoeveel er per maand wordt opgewekt van de totale jaaropbrengst van zonnepanelen uitgedrukt in percentages.

Installatie

Zonnepanalen worden in Nederland vrijwel altijd geïnstalleerd door professionals. Zelf de panelen installeren is vaak alleen voor de ervaren klusser maar zeker niet ondenkbaar. Je zult dan wel zelf de panelen naar het dak moeten brengen en installeren op de dakrails. Daarnaast zul je ook de elektrische installatie en bekabeling moeten doen om de zonnepanelen aan te sluiten op de omvormer en de groepenkast. Houd er overigens wel rekening mee dat dit alleen is toegestaan bij panelen tot 600 Wattpiek. Een installateur verzorgt doorgaans de hele installatie inclusief montagebrackets, bekabeling, omvormer en meetstation. Ben je nog opzoek naar een ervaren proffesional? Neem dan zeker een kijkje op natuma.nl, dan weet je zeker dat je aan het juiste adres bent.

Omvormer

Elke zonnepanelen installatie heeft altijd minstens één omvormer nodig. Zonnepanelen produceren gelijkstroom welke door de omvormer wordt omgezet naar wisselstroom zodat het geschikt is voor je huishoudelijke apparaten. De levensduur van de omvormer is met 8 tot 12 jaar beduidend lager dan de levensduur van de zonnepanelen van 25 jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *